Łasuch Łasuch
213
BLOG

Dżem z kiwi

Łasuch Łasuch Rozmaitości Obserwuj notkę 1

Wczorajszy dzień upłynął pod znakiem robienia przetworów na zimę. Nie zaniedbuję tego, bo wolę wiedziec o jem.Dżemy przepisy zajmują w moim zeszycie miejsce szczególne. Takze temat dżemy przepisy będzie się teraz pojawiał dosyć często. Dzisiaj dżem z kiwi:

Dżem z jabłek i kiwi

Składniki:

300 g kiwi (obranych ze skórki),   1 kg jabłek, cukier żelujący

Przygotowanie:

Myjemy i obieramy ze skórki jabłka, pamiętajmy o usunięciu gniazd nasiennych. Jabłka ścieramy na tarce na grubsze wiórki, przekładamy następnie d garnka. Dokładamy do jabłek obrane kiwo, które kroimy w kostkę.

Cukier żelujący wsypujemy do owoców i mieszająć doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy przez 3 minuty.

Wyparzamy słoiki i nakładamy do nich goracy dżem. Potem ustawiamy je do góry dnem na około 5 minut.
I za kilka miesięcy zajadamy pyszny dżem.

Smacznego!

Ostatnio było:

przetwory z malin

sałatka gyros

Łasuch
O mnie Łasuch

Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.

Nowości od blogera

Komentarze

Inne tematy w dziale Rozmaitości