Dzisiaj mięsko a dokłądniej pasztet. Rodzajów pasztetów jest wiele, ale ten pasztet jest najsmaczniejszy. Pewnie dlatego, że jest w nim każdy rodzaj mięsa, że jest duszony i przede wszystkim dlatego, że jest domowy. Sklepy też nam oferują pasztet domowy, ale w czym on przypomina mój pasztet? Doprawdy nie wiem. Polecam.
Pasztet
Składniki:
0,5kg wołowiny, 0,5kg wieprzowiny (łopatka), 0,5kg boczku, 0,5kg mięsa drobiowego (kurczak, indyk), 0,5kg wątróbki wieprzowej, 2 marchewki, kawałek selera, pietruszka, 2 cebule, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, gałka muszkatołowa, sól, pieprz, 2 pszenne bułki, 6 jajek, smalec, bułka tarta.
Sposób przygotowania:
Mięso płuczemy pod bieżącą, zimną wodą, kroimy na kawałki i dusimy na smalcu, na małym ogniu do momentu aż będzie się samo rozpadać, cały czas dolewając wody. W międzyczasie dodajemy warzywa pokrojone na kawałki i przyprawy: ziele angielskie, pieprz, pokruszone liście laurowe i gałkę muszkatołową.
Miękkie mięso i warzywa przepuszczamy 3 razy przez maszynkę do mięsa. Namoczone wcześniej bułki również przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Do uzyskanej masy dodajemy żółtka, sól i pieprz oraz ubitą pianę z 4 białek. Całość mieszamy bardzo dokładnie.
Foremki do pieczenia pasztetu smarujemy smalcem i posypujemy bułką tartą. Wypełniamy je masą mięsną do połowy i wstawiamy do nagrzanego do temp. 200 stopni piekarnika. Nasz pasztet pieczemy ok. 60 minut.
Po upieczeniu studzimy go i podajemy najlepiej dopiero na drugi dzień.
Smacznego.
Komentarze