Łasuch Łasuch
408
BLOG

Ale pasztet

Łasuch Łasuch Rozmaitości Obserwuj notkę 6

Ależ pogoda.. aż chce się normalnie płakać. No nic, może do Świąt się poprawi. Dzisaiaj pyszny pasztet.

Prawdziwy pasztet to finezja połączonych mięs w jeden niepowtarzalny i delikatny smak. Ten właśnie smak powoduje tęsknotę i chęć ponownego wykonania pasztetu. Jeszcze raz przypomnę wam jak wykonać pasztet.

Pasztet



Składniki:

0,5kg wieprzowiny (łopatka), 0,5kg wołowiny, 0,5kg boczku, 0,5kg mięsa drobiowego (kurczak, indyk), 0,5kg wątróbki wieprzowej, 2 marchewki, kawałek selera, pietruszka, 2 cebule, 6 jajek, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, gałka muszkatołowa, sól, pieprz, 2 pszenne bułki, smalec, bułka tarta.

Sposób przygotowania:

Mięso płuczemy pod bieżącą, zimną wodą, kroimy na kawałki i dusimy na smalcu, najpierw na dużym, a potem na małym ogniu, do momentu aż będzie się samo rozpadać, cały czas dolewając wody. W międzyczasie dodajemy warzywa pokrojone na kawałki i przyprawy:  ziele angielskie, pieprz, pokruszone liście laurowe i gałkę muszkatołową.

Miękkie już mięso (wręcz rozpadające się) i warzywa przepuszczamy 3 razy przez maszynkę do mięsa łącznie z namoczonymi wcześniej bułkami. Do uzyskanej masy dodajemy żółtka, sól i pieprz oraz ubitą pianę z 4 białek. Całość mieszamy bardzo dokładnie, ale delikatnie.

Foremki do pieczenia pasztetu smarujemy smalcem i posypujemy bułką tartą. Wypełniamy je masą mięsną do połowy (pasztet urośnie) i wstawiamy do nagrzanego do temp. 200 stopni piekarnika. Nasz pasztet pieczemy ok. 60 minut.

Po upieczeniu pasztet studzimy, a podajemy najlepiej dopiero na drugi dzień.  Smacznego.

Łasuch
O mnie Łasuch

Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.

Nowości od blogera

Komentarze

Inne tematy w dziale Rozmaitości