Nadchodzą długie, jesienne wieczory, podczas których szarzyzna dnia codziennego potrafi przygnębić każdego. No cóż, ja mam na to swój sposób. Staram się wtedy wymyślać w kuchni przepisy, które przypominają mi lato. Takim przepisem jest sałatka grecka. Za każdym razem gdy ją robię wspominam wakacje nad morzem. Wtedy sałatka grecka i dobry zimny drink owocowy były spełnieniem marzeń. :) A teraz? teraz jest zimno! :)
Składniki:
Kostka sera feta, pół sałaty lodowej, 4 dorodne pomidory, 2 ogórki zielone, 2 papryki: czerwona i żółta, 2 cebule czerwone, czarne oliwki, sos winegret, sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
Warzywa myjemy, obieramy i kroimy w duże kawałki, cebulę w półtalarki i wszystko wrzucamy do dużej salaterki. Ser feta kroimy w kostkę i dokładamy do warzyw. Na wierzch wrzucamy oliwki i całość polewamy sosem winegret.
Gotową sałatkę wkładamy do lodówki na 2-3 godziny i podajemy dość dobrze schłodzoną.