Łasuch Łasuch
667
BLOG

Domowa wędlina

Łasuch Łasuch Rozmaitości Obserwuj notkę 9

Było słodko, będzie mięsiście. W dobie dzisiejszych czasów pamiętajmy, że wędliny wykonane przez nas są nie dość, że zdrowsze to i smaczniejsze. Tak, właśnie dzisiaj polecam schab pieczony. Własnoręcznie przygotowany schab pieczony to zdrowa wędlina kanapkowa. I taką właśnie lubię :)

Schab pieczony



Składniki:

2kg schabu wieprzowego z kością, kilka liści laurowych, kilka ziaren ziela angielskiego, sól, pieprz ziarnisty i mielony, 3 ząbki czosnku, łyżeczka papryki słodkiej mielonej, pół łyżeczki papryki ostrej mielonej, olej.

Sposób przygotowania:

Mięso dokładnie myjemy pod bieżącą, zimną wodą, dobrze solimy i wkładamy w marynatę.

Przepis na marynatę:  szklanka oleju, 2 łyżki octu balsamicznego ciemnego, rozgniecione ziele angielskie, pieprz, obie papryki, pokruszone liście laurowe i rozgnieciony czosnek. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i nacieramy nimi schab, który następnie odstawiamy na noc.

Następnego dnia  mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w temperaturze 200 stopni ok. 1,5 godziny podlewając od czasu do czasu przegotowaną wodą.

Po upieczeniu schab zostawiamy do wystygnięcia w naczyniu i podajemy najlepiej dopiero na drugi dzień.
Smacznego.

Łasuch
O mnie Łasuch

Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.

Nowości od blogera

Komentarze

Inne tematy w dziale Rozmaitości