Było słodko, będzie mięsiście. W dobie dzisiejszych czasów pamiętajmy, że wędliny wykonane przez nas są nie dość, że zdrowsze to i smaczniejsze. Tak, właśnie dzisiaj polecam schab pieczony. Własnoręcznie przygotowany schab pieczony to zdrowa wędlina kanapkowa. I taką właśnie lubię :)
Schab pieczony
Składniki:
2kg schabu wieprzowego z kością, kilka liści laurowych, kilka ziaren ziela angielskiego, sól, pieprz ziarnisty i mielony, 3 ząbki czosnku, łyżeczka papryki słodkiej mielonej, pół łyżeczki papryki ostrej mielonej, olej.
Sposób przygotowania:
Mięso dokładnie myjemy pod bieżącą, zimną wodą, dobrze solimy i wkładamy w marynatę.
Przepis na marynatę: szklanka oleju, 2 łyżki octu balsamicznego ciemnego, rozgniecione ziele angielskie, pieprz, obie papryki, pokruszone liście laurowe i rozgnieciony czosnek. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i nacieramy nimi schab, który następnie odstawiamy na noc.
Następnego dnia mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w temperaturze 200 stopni ok. 1,5 godziny podlewając od czasu do czasu przegotowaną wodą.
Po upieczeniu schab zostawiamy do wystygnięcia w naczyniu i podajemy najlepiej dopiero na drugi dzień.
Smacznego.
Komentarze