Było mięsko, to do mięska przydałby się sos. I już wiadomo skąd tytuł :) Bo sos tatarski jest bardzo popularny w naszej kuchni, a ile gospodyń tyle jego rodzajów. Każda przygotowuje sos tatarski na swój własny sposób i z pewnością każdy z nich jest smaczny. Oto mój przepis.
Składniki na sos:
Szklanka majonezu, 3 łyżki jogurtu, 3 jajka ugotowane na twardo, pół pęczka drobnego szczypiorku, 8 marynowanych grzybków, 6 średnich ogórków konserwowych, ząbek czosnku, sól, pieprz.
Wykonanie:
Jajka, grzybki i ogórki pokroić w bardzo drobna kostkę. Szczypiorek drobno posiekać, a czosnek przecisnąć przez praskę.
Wszystko wymieszać z majonezem i jogurtem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wstawić sos tatarski do lodówki na kilkanaście minut i gotowe.
Smacznego!