Muuu, muuu... Nie, nie będzie o wołowinie niestety, ale o pysznym cieście, a że ciasto krówka to największa słodycz jakiej można się spodziewać na deser, dlatego dobrze do niego podać kawę - najlepiej gorzką. Wygodny fotel, dobry film, w jednej ręce ciasto krówka, w drugiej kawa i mogę oddać się kulinarnej rozpuście.
Składniki:
na ciasto: 2 szklanki mąki, pół szklanki cukru, pół kostki margaryny, 2 jajka, 4 łyżki miodu, cukier waniliowy, łyżeczka proszku do pieczenia.
na krem: pół litra śmietany kremówki 30%, cukier waniliowy, 2 łyżeczki cukru pudru, fix do śmietany.
dodatkowo: 1 masa krówkowa, płatki migdałów.
Sposób przygotowania:
Wyrabiamy ciasto z podanych składników i pieczemy z nich 2 prostokątne placki. Pieczemy w piekarniku 20 minut w temperaturze 180 stopni, każdy osobno.
Ubijamy śmietanę z cukrem i fixem. Placki przekładamy bitą śmietaną, a na wierzch wykładamy masę krówkową.
Ciasto posypujemy uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów.
Życzę smacznego