I znowu dzisiaj przepis na schab pieczony. Wszystkich wątpiących w swoje siły proszę o pełną mobilizację, zakupienie potrzebnych składników i do dzieła. Banalnie proste przygotowanie i schab pieczony gotowy. Także do dzieła, choć ostatnio chodiz mi po głowie, żeby pomyśleć o koszernej kuchni, bo podobno zdrowsza. Ale jak tu się pozbyć wieprzowiny z kuchni? Ciężka sprawa...
Składniki:
2kg młodego schabu wieprzowego, 4 ząbki czosnku, 8 ziaren ziela angielskiego, 4 liście laurowe, sól, pieprz, pół łyżeczki papryki ostrej mielonej, łyżeczka papryki słodkiej mielonej, ocet balsamiczny, olej kujawski.
Sposób przygotowania:
Umyte mięso solimy, smarujemy przygotowaną wg przepisu marynatą i odstawiamy na noc do lodówki.
Przepis na marynatę: pół szklanki oleju, 2 łyżki octu balsamicznego, rozgniecione w moździerzu: ziele angielskie, pieprz, obie papryki, pokruszone liście laurowe i czosnek.
Następnego dnia schab pieczemy w naczyniu żaroodpornym lub żeliwnym w temperaturze 200 stopni ok. 1,5 godziny podlewając wodą.
Smacznego.