Dawno mnie nie bylo, tak to jest, gdy małe dziecko w domu, ale od dziś wracam :) Bo już czas przygotować się do sezonu grzybowego. Zbliża się coraz większymi krokami i niedługo w naszych domach unosić się będzie zapach grzybów w róznych potrawach. Grzyby marynowane są doskonałą przystawką do wszelkich dań. Przepis na grzyby marynowane, wg którego je przygotowuję towarzyszy mi od lat i każdy zachwyca się moimi grzybami marynowanymi. Polecam
Składniki:
Oczyszczone i wypłukane grzyby (podgrzybki, maślaki, prawdziwki)
Zalewa: 4 szklanki wody, 1 szklanka szklanka octu 10%, 1 szklanka cukru, 1 łyżka soli, ziele angielskie, liście laurowe, olej
Jak robimy:
Grzyby obieramy, dokładnie myjemy i jeśli są duże kroimy na kawałki (najlepsze są małe).
Następnie wrzucamy je do gotującej się osolonej wody i obgotowujemy ok. 1 godzinę.
Przegotowane grzyby wkładamy do słoiczków (najlepiej po dżemach lub majonezie) i zalewamy przygotowaną wcześniej zalewą.
Z podanych wyżej składników gotujemy zalewę i gorącą zalewamy grzybki w słoikach. Do każdego słoika wlewamy na wierzch 1 łyżkę stołową oleju i zakręcamy na gorąco. Gotowe grzyby marynowane odstawiamy do ciemnego pomieszczenia na minimum 4 tygodnie.
Smacznego.