Łasuch Łasuch
471
BLOG

Zupa grzybowa z borowików

Łasuch Łasuch Rozmaitości Obserwuj notkę 19

Sezon na grzyby się rozpoczyna i miejmy na dzieję, że lasy obdarują nas w bieżącym roku równie hojnie jak w ubiegłym. Sezon na grzyby wróży sezon na zupę grzybową. Nie gotujemy jej zbyt często, więc z tym większym zaangażowaniem ją przygotujemy i skonsumujemy z jeszcze większym apetytem. Zupa grzybowa z borowików na dzisiejszy obiad – to własnie to na co mam ochotę.
 

Zupa grzybowa


 Zupa grzybowa - składniki:

2 kawałki żeberek wieprzowych, kilka dużych i świeżych borowików, 2 marchewki, 1 pietruszka, nieduży kawałek selera, cebula, 5 ziemniaków, pół paczki makaronu świderki, śmietana, natka pietruszki, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, liście laurowe, sól i pieprz.

Przygotowanie:

W dużym garnku gotujemy wodę i wrzucamy do niego żeberka. Po nich obrane i pokrojone w kawałki jarzyny, w całości cebulę i wszystkie wymienione w składnikach przyprawy. 

Gotujemy wywar na małym ogniu 20 minut minut i dodajemy pokrojone w paseczki borowiki. Zupę gotujemy jakieś 60 minut (świeże grzyby muszą się gotować dość długo).

Po upływie tego czasu wrzucamy pokrojone w grubą kostkę ziemniaki, makaron i gotujemy jeszcze ok. 15-20 minut. Po upływie tego czasu zaprawiamy zupę śmietaną i gotową podajemy z natką pietruszki na stół.

no dobra, a teraz możecie pisać, jak to niby słaby przepis :)

Łasuch
O mnie Łasuch

Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.

Nowości od blogera

Komentarze

Inne tematy w dziale Rozmaitości