Jeśli do tej pory nie próbowaliście robić wina we własnym zakresie to polecam zacząć od smacznego wina, jakim jest wino z winogron i to białych. Efekt zachęci do mierzenia się z innymi owocami w celu przetwozrenia ich na wino. Wino z winogron domowej produkcji zachwyci i zasmakuje „świeżym winiarzom”.
Składniki:
10 kg samych owoców winogon białych (bez gałązek), 5 kg cukru, 5 l wody, pożywka drożdżowa.
Przygotowanie:
Winogrona wypłukane wkładamy do dużej misy i dokładnie miażdżymy. Następnie zalewamy je gorącą wodą i dodajemy do nich pożywkę.
Moszcz winogronowy zostawiamy na tydzień czasu aby zainicjować proces fermentacji. W trakcie fermentowania moszczu pamiętamy, aby każdego dnia zamieszać miazgę.
Po upływie tygodnia pozyskany sok zlewamy do balona i dolewamy do niego rozpuszcony w wodzie cukier. Balon zatkany korkiem z rurką zostawiamy na minimum 2 miesiące.
Po tym czasie wino odciągamy wężykiem w celu uniknięcia zebrania osadu. Tak otrzymane wino odstawiamy jeszcze na 2 tygodnie i ponownie rurką odciągamy sklarowaną ciecz.
Tym razem wlewamy do butelek i odstawiamy wino z winogron do ciemnego pomieszczenia na kilka miesięcy.
Na zdrowie