Łasuch Łasuch
513
BLOG

Letnie leczo

Łasuch Łasuch Rozmaitości Obserwuj notkę 10

Ech, czasu nei ma, zeby dodać jakiś przepis, człowiek zaganiany, a tu jest wspaniały okres nie tylko na przetwory z ogórków, ale również na moje ulubione leczo. Ile razy sobie mówię, ze odwiedzę w końcu Węgry, żeby leczo u źródła poznać, ale kiedy to nastąpi to nie mam pojecia :)

Przepis na leczo

składniki na 4 porcje:

różnokolorowa papryka w ilości sztuk 4

boczek 250 g.

2 cebule

dobra cienka kiełbasa 250 g.

mięsiste, malinowe pomidory również 4 szt

papryka w proszku

sól

pieprz

Etapy:

Przygotowac składniki:

pokroić: boczek w kosteczke, kiełbasę na plasterki, cebulę w piórka, paprykę w paski, pomidory obrać ze skóry i w ćwiartki

I teraz tak:

Z boczku  wytopić tłuszcz, aż zrobią się skwarki, które przyrumieniamy.

Skwarki wyjąć na bok a do tłuszczu wrzucić cebulę, którą tzreba zeszklić.

Gdy cebula już miękka to dorzucić łyżeczkę papryki w proszku i dokładnie pomieszać.

Teraz kolej na paprykę, dorzucamy i ok 10 min dusić.

Pora n apomidory, dołożyć i kolejne 5 minut dusić.

Kolej na mięso - dołożyć skawrki oraz kiełbasę i wsztsko razem znowu dusić pod przykryciem prawie kwadrans.

Leczo gotowe :) Prawda, ze pyszne?

Smacznego!

 

Łasuch
O mnie Łasuch

Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.

Nowości od blogera

Komentarze

Inne tematy w dziale Rozmaitości