Łasuch Łasuch
47
BLOG

Złociste faworki

Łasuch Łasuch Rozmaitości Obserwuj notkę 0

Kontynuujemy przepisy na Tłusty Czwartek, gdyż to już w ten czwartek. Dzisiaj faworki:

Złociste faworki

Czas przygotowania: 40 minut
Kaloryczność: 120 kcal

Ilość porcji: 30

Składniki

  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 10 dag masła (1/2 kostki)
  • torebka cukru wanilinowego i proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Etapy przygotowania

■Masło, cukier i cukier waniliowy utrzeć na puszystą masę. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, oprószyć solą. Dodać do kremu maślanego, wbić jajka, zagnieść.

■Ciasto wybić wałkiem (15 minut), włożyć do lodówki na 30 minut. Cienko rozwałkować, radełkiem wyciąć paski. Każdy naciąć na 2–3 cm, przewinąć nacięcie przewinąć jeden koniec paska.

■ Olej rozgrzać w garnku, usmażyć faworki na złoto. Osączyć, posypać cukrem pudrem.

smacznego:)

 

 

Łasuch
O mnie Łasuch

Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.

Nowości od blogera

Komentarze

Inne tematy w dziale Rozmaitości