Kontynuujemy przepisy na Tłusty Czwartek, gdyż to już w ten czwartek. Dzisiaj faworki:
Złociste faworki
Czas przygotowania: 40 minut
Kaloryczność: 120 kcal
Ilość porcji: 30
Składniki
- 2 i 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 4 jajka
- 10 dag masła (1/2 kostki)
- torebka cukru wanilinowego i proszku do pieczenia
- szczypta soli
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Etapy przygotowania
■Masło, cukier i cukier waniliowy utrzeć na puszystą masę. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, oprószyć solą. Dodać do kremu maślanego, wbić jajka, zagnieść.
■Ciasto wybić wałkiem (15 minut), włożyć do lodówki na 30 minut. Cienko rozwałkować, radełkiem wyciąć paski. Każdy naciąć na 2–3 cm, przewinąć nacięcie przewinąć jeden koniec paska.
■ Olej rozgrzać w garnku, usmażyć faworki na złoto. Osączyć, posypać cukrem pudrem.
smacznego:)
Komentarze